Hrvatska

Jednodnevni izlet na Kalnik

Kalnik se ubraja u jedno od najpoznatijih planinarskih izletišta u Hrvatskoj – osim planinarskih aktivnosti ovdje se nalazi i bogata povijest. Veliki dio Kalničke gore je proglašen zaštičenim krajolikom, a područje oko Malog kalnika pripada botaničkom rezervatu.

Povijest Kalnika seže do 13.st. kad se grad prvi put spominje. Postoje mnogobrojne legende o Kalniku, a jedna od njih se veže i za Barbaru Celjsku, ženu kralja Sigismunda, koja je bila poznata po svojim ljubavnim aferama, a ovdje je provodila dane(noći?) s kaštelanom Velikog Kalnika jer je shvatila da je ovo idealno mjesto za njihovo druženje. Bila je poznata pod nadimkom “Crna kraljica” jer je bila poznata po svojoj okrutnosti. Druga legenda je vezana uz kalničke “šljivare” kad su Tatari došli 1241. godine i željeli osvojiti Kalnik pa su odlučili izgladnjeti svoje protivnike, ali su im lokalni stanovnici u noći bacali šljive kako ne bi toliko ogladnjeli pa su Tatari odustali od opsade. Bela IV. je odlučio nagraditi svoj narod zbog hrabrosti te je stanovnike proglasio plemićima, a mnogi su ih zbog ljubomore nazivali “šljivarima.”

No, da se vratimo u ovo stoljeće 😀 Dolaskom do Kalnika ostavljate svoj auto na parkiralištu gdje vas odmah dočekuje planinarski dom i Stari grad Veliki Kalnik. Upozorava se da je penjanje po građevini na vlastitu odgovornost zbog mogućnosti odrona. Bez obzira na to “uspon” nije zahtjevan, ali ako idete s malom djecom pripazite jer se penjete po stepenicama, a nije baš vrhunski odrađeno i zaštićeno. Bez obzira na svoju zapuštenost Stari grad Kalnik je jedna od najočuvanijih utvrda u ovom dijelu Hrvatske. Ako ste penjač, ovdje po Starom gradu postoji penjanje po samoj utvrdi.

Najpoznatiji vrh je ovdje Vranilac koji se nalazi na 643mnv s kojeg se pruža pogled na Prigorje i Zagorje, iako pogled malo kvari odašiljač ovdje, ali većinom je to tako slučaj. Pretpostavlja se da je vrh dobio ime po vranilovoj travi koja se nalazi ovdje. Postoje mnogobrojne staze ovdje, mi smo prvu mislili stazom 117 (koju nismo mogli pronaći) pa smo se uputili “Poučnom stazom” do vrha. Nama je trebalo otprilike sat vremena i staza uopće nije zahtjevna do otprilike pola puta gdje kreće strmiji uspon,po kamenju, a s desne strane se nalazi ponor pa je bolje da ni ne gledate dolje 😀 Stazom nailazite na desetke ploča s opisom zanimljivosti, a staza započinje i završava kod planinarskog doma.

Mi smo se vratili drugim putem koji se nalazi s druge strane (jer Poučna staza može biti i kružna staza), ali možete se vratiti i istim putem. Ja nisam bila za to pa smo se odlučili za ovu opciju. Spust je bio poprilično jednostavan, samo na početku je strmije, a poslije hodate po cesti i po šumi, ali bez nekog težeg fizičkog napora. Nakon toga smo sjeli u planinarski dom i našli početak staze 117 (na terasi doma). Bila je poprilična gužva, ali na kraju smo se fino najeli juhe od graha, a cijene stavim naknadno.

Staza sedam zuba

Staza sedam zuba se nalazi između vrha Vranilac i Velikog Kalnika i najzahtjevnija je staza ovdje na koju će se odlučiti oni koji imaju već nešto iskustva u planinarenju, penjanju po stijenama uz pomoć ruku. Počinje kod planinarskog doma i na nekim dijelovima imate čak i sajle i klinove za pomoć. Prema izvorima na internetu koji kažu da je staza manja od kilometra, ali je zato tehnički zahtjevna preporučam ipak da ovdje idu iskusni planinari. 🙂

No, koju god stazu izabrali, a ovdje ih ima mnogo ne sumnjam da ćeš uživati u prirodi i svježem zraku 🙂

KORISNE INFORMACIJE

  1. Ulaz je besplatan
  2. Sve staze počinju kod planinarskog doma
  3. Parkiralište se nalazi odmah pored planinarskog doma
  4. Staza Sedam zubi je prikladna za iskusne planinare, dok sve ostale staze mogu prohodati djeca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *