Europa

Što sve vidjeti u Milanu?

Milano je destinacija u Italiji koju volite ili ne. Nekima je dosta pola dana ovdje, a nekima ne bi bilo dosta niti tjedan dana. Ja spadam u onu skupinu između: mislim da bi meni za ovaj grad bilo dovoljno dva do tri dana. Zahvaljujući Ryanair liniji Zagreb-Milano vikend možete iskoristiti za putovanje u ovaj grad. Linija je super jer dolazite u petak poslije ponoći u Milano, a vraćate se u nedjelju oko 21h što vam daje cijela dva dana za istraživanje ovog grada.

Ja sam Milano posjetila već tri puta, ali nikad nisam imala dovoljno vremena za uživanje u njemu u potpunosti, ali nadajmo se da će se i to jednom ispraviti. Milano je također super baza za odlazak do jezera Como, a ako idete s autom kao što sam ja išla i imate više vremena na raspolaganju možete posjetiti i Veronu, Treviso, čak i Veneciju, Padovu, Lago di Garda i slično. Mogućnosti je bezbroj. Svoje putovanje od proljetos gdje smo posjetili neke od navedenih gradova ostavljam ovdje.

Sad krećemo na onaj dio u kojem vam pišem što to sve možete posjetiti u Milanu. Krenuti ćemo od najbitnijih i najpoznatijih atrakcija pa sve do onih manje poznatih, koje ja većinom otkrijem zahvaljujući tik toku 😀

Milanska katedrala

Najpoznatija atrakcija u cijelom Milanu, ne možete doći ovdje, a da ne završite s kojom fotografijom ispred katedrale 😀 No, iako je katedrala jako impresivna izvana, preporučujem da ju OBAVEZNO posjetite i iznutra jer je stvarno zapanjujuća. Katedrala je najveća crkva u Italiji, a gradila se je skoro 600 godina. Izgrađena je u jednom od meni omiljenijih stilova – gotika i renesansa. Svoje ulaznice uvijek kupujem na službenoj stranici i uzimam opciju katedrala, terasa (stepenicama, a ne liftom) i muzej koji nikad ne posjetimo. Planirali smo ovaj put, ali je bila gužva pa nam se nije dalo čekati. Muzej se nalazi izvan katedrale s desne strane (ako gledate da vam je Galleria Vittorio E. s lijeve). Link za kupnju karata ostavljam ovdje.

Galleria Vittorio Emanuele II

Ime je dobila po prvom kralju Italije Vittoriu Emanuelu II, a najstarija je aktivna trgovačka galerija i jedna od glavnih znamenitosti u Milanu. U njoj se nalaze mnogobrojni dućani poput Prade, Guccija, Chanela i sl., znači totalna suprotnost od one u Napulju. U sredini se nalazi krug s horoskopskim znakovima na podu, a najpopularniji je znak bika na kojem se ljudi okrenu tri puta za sreću.

La Scala

Nalazi se odmah po izlasku iz Gallerie Vittorio Emanuele, a jedna je od najpoznatijih opernih kuća u svijetu. Meni iskreno nije bila nešto lijepa, očekivala sam neku impozantniju građevinu.

Parco Sempione i Castello Sforzesco

Na kilometar hoda od centra nalazi se ova poznata tvrđava i veliki besplatni park iza nje. Tvrđava danas služi kao muzej, a mogu se vidjeti izložbe Da Vincija i Michelangela. Možete kupiti ulaznice za razgledavanje, link ostavljam ovdje, ulaznica je 5 €, ali možete ih kupiti i na licu mjesta. Mi smo preskočili muzej i uputili se prema parku u kojem se nalazi Arco della Pace, koji je izgrađen po Napoleonovoj narudžbi. Sličan je onom u Parizu, samo jedno pet puta manji. U parku također još imate i toranj koji pruža pogled na grad s 106m visine, postoji dizalo kao i stube. Ulaznice su 6 € , a link ostavljam ovdje za malo više informacija.

Starbucks Reserve Roastery

Najveći Starbucks u Europi je upravo u Milanu. Poseban je po pomno ukrašenom eksterijeru gdje je zadržana talijanska arhitektura, a iznutra je ogroman prostor u kojem imate poznatih talijanskih slastica , a na katu se nalazi mjesto predviđeno za pijenje kave. Moram upozoriti da je ovdje poprilična gužva pa tako čekate prvo i za ulazak u sami Starbucks, a zatim morate čekati u redu da uopće nešto i kupite. Mi smo odustali jer je ispred nas bilo barem 20ak ljudi, a radnici za pultom su doslovno bili spori kao P U Ž E V I i zaključila sam da mi se jednostavno neda čekati na neki kroasan ili kolač sat vremena, kad ga mogu pojesti i negdje drugdje odmah.

Sad su na redu one atrakcije koje mi nismo posjetili, ali ću ih sve napisati, kako radi vas tako i radi sebe da ih imam sve na jednom mjestu. Prvi na redu je Bosco Verticale – drugi naziv je vertikalna prašuma, a radi se o dva nebodera koji na svakom katu imaju zasađeno drveće radi održivog razvoja biljnog i životinjskog svijeta. Sljedeće imamo par parkova – Orto Botanico di Bre, Giardini della Guastalla, Giardini della Villa Belgiojoso Bonaparte do koje se nalati i Brera Pinoteca (palača sagrađena kao isusovački samostan iza koje imate prekrasan botanički vrt). Vigna di Leonardo je vinograd koji je poklonjen Leonardu od strane Ludovica il Moro dok je radio na slici Posljednje večere. Ulaznice možete kupiti ovdje, a obilazak traje oko 50 minuta. Dalje imamo Rotonda della Besan, a radi se o nekadašnjem kompleksu zgrada i groblju napravljenom u obliku hektagona. Ako želite vidjeti podzemni svijet Milana onda je za vas Cripta di San Giovanni in Conca, a radi se o kripti nekadašnje bazilike u Milanu. Nadalje imamo jednu crkvu – Chiesa di San Bernardino alle Ossa koja je najpoznatija po kosturnici, odnosno maloj bočnoj kapeli ukrašenoj brojnim lubanjama i kostima. Kad ste već u Milanu koji je poznat po luksuznim trgovinama prošećite i via Montenapoleone – luksuzna trgovačka ulica, najskuplja ulica u Europi i treća najskuplja u svijetu. Kad ste već kod luksuza u Milanu postoji i Gucci art walk, a radi se o muralu poznate robne marke Gucci. Za kraj imamo Piazzu Gae Autenti, a radi se o modernom trgu okruženom neboderima. Za ljubitelje kineske hrane tu je Chinatown do kojeg ja ovaj put nikako nisam stigla, ali ostavljam ga za sljedeći put. Neke preporuke koje sam ja pronašla su: S’Lab, Baozi, Foodie, Mr. Pie. I za kraj kraj nikako ne propustite probati gelato, a za to vam preporučujem Venchi. Imate nekoliko lokacija u Milanu, gelato je savršen, ali i tu smo čekali pola sata jer su naravno i tu bili ekstra spori 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *