Hrvatska

Mađerkin breg

Mađerkin Breg se nalazi na samom sjeveru Hrvatske u malom mjestu Robadje u Međimurskoj županiji. Nalazi se 3,5 metra niže od najviše točke u Međimurju na 341 metar. Godinama je bio zapušten, sve dok ga nisu kupile dvije obitelji: Štampar i Cmrečnjak.

Kako je Mađerkin Breg dobio ime?

Godine 1940. ovdje je došla  Emilija Krauthaker, poznata mađarska balerina prateći svojeg muža mađarskog vojnika. U ono vrijeme na brijegu su živjele samo dvije obitelji – Strahonja na sjevernom dijelu i Emilija “Mađerka” na drugom.

Od prošle godine je postao još popularniji zahvaljujući vidikovcu visok 27 metara koji pruža pogled na čak četiri države: Mađarsku, Austriju, Sloveniju i Slovačku, kao i prirodne ljepote ovoga kraja – brege i vinograde. Tijekom posjete vidikovcu se nalazite na 361 m nadmorske visine. Ovdje se također nalazi i bike rest point na kojem je moguće servisirati bicikle.

Vidikovac Mađerkin Breg je izgrađen u sklopu projektu „CSA-CycleSeeing Attractour“ između Hrvatske i Mađarske 2012.-2020- iz Europskog fonda za europski razvoj.

Cijena ulaznice je 4 eura za odrasle, djeca do 6 godina imaju besplatan ulaz, a djeca od 6 do 18 godina plaćaju 2,70 eura.

Odmah pored vidikovca nalazi se ugostiteljski objekt Vinarije Štampar gdje osim što možete probati više sorti njihovog vina (meni omiljeni muškat), možete uzeti nešto i za pojesti. Ovdje je i njihova poznata ljuljačka ukrašena sezonskim cvijećem i još boljim pogledom.

Na povratku smo stali u restoran Terbotz ( https://www.terbotz.hr/ ) na ručak i nastavili smo prema Varaždinu. Ovdje su još popularni restorani Potrti kotač i konoba Jastrebarsko. Ovaj izlet možete iskombinirati i s Čakovcem koji se nalazi na 15 minuta udaljenosti, gdje preporučam restoran Mala hiža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *