Europa

Kraljica Dunava – što sve vidjeti u Budimpešti (detaljan vodič)

Budimpešta je u zadnjih par godina postala jako popularna city break atrakcija i to sa zaslugom. Puno puta je prozvana najljepšom europskom prijestolnicom, a njezin advent je ove godine bio proglašen najboljim u Europi. Grad pun povijesti, arhitekture, ali i barova i restorana iz različitih kutaka svijeta.

Mi smo već dva puta bili u Budimpešti i donosim vam ovdje popis što sve posjetiti i kako najlakše isplanirati posjetu ovom gradu. Mi se planiramo svakako vratiti barem još jednom, ali vjerojatno i više nego jednom jer znamo često letjeti iz Budimpešte. Nismo uspjeli sve vidjeti jer uvijek ostanemo jako kratko, ali svejedno ću navesti najbitnije atrakcije koje smo posjetili, ali koje ćemo i posjetiti (da sve imate na jednom mjestu :D).

Prije samog početka planiranja, morate znati da je Budimpešta podijeljena na dva dijela: Budim i Peštu. Stoga, bilo bi najbolje da si isplanirate posjetu prema tome – jedan dan za Budim, a jedan za Peštu. Možete naravno i razdvojiti ovaj putopis na više dana, ovisi koliko vremena imate.

Ovaj putopis će biti napravljen nekim redoslijedom, krenut ćemo od parlamenta pa ćemo prolaziti atrakcije redom, tako da možete iskopirati ovaj plan puta. Ne morate prolaziti istim putevima više puta nego radite jedan lijepi krug/polukrug po Budimpešti.

Što se tiče prijevoza, mi smo se služili tramvajima i busevima, sve je poprilično jednostavno, a karta se kupuje unaprijed na njihovim automatima i naravno plaća se s forintama. Auto smo ostavili u smještaju jer se ne isplati gubiti vrijeme na traženje i plaćanje parkinga jer prijevoz stvarno super funkcionira.

Pa da krenemo 🙂

Možete krenuti od jedne od najpoznatijih atrakcija u Budimpešti, a to je zgrada mađarskog parlamenta. Nalazi se na peštanskoj strani Dunava, izgrađena je u neogotičkom stilu, nekad je bila najveća zgrada parlamenta u svijetu(trenutno je treća), a danas je sa bazilikom Sv. Stjepana najviša zgrada u Budimpešti.

Izgleda prekrasno, puno detalja i jednostavno wow. Također se može ući unutra, link za ulaznicu ostavljam ovdje. Sljedeće na redu je Bazilika Sv. Stjepana. No, prije toga, uz obalu rijeke Dunav nalazi se spomenik pod nazivom Cipők a Duna-parton, ili Cipele na Dunavu. Spomenik posvećen žrtvama koje su bačene u Dunav u 2. svjetskom ratu od strane Ferenc Szalasi, čija je ideologija bila slična Hitlerovoj, a procjenjuje se da je kriv za smrt oko 500 000 židova mađarskog podrijetla. No, da krenemo prema malo ljepšoj temi, a to je bazilika. Posvećena je mađarskom kralju Stjepanu I. čije se relikvije nalaze u crkvi. Jednake je visine kao i mađarski parlament, a poznata je po održavanju orguljaških koncerata. U baziliku se također može ući unutra, link je ovdje.

Malo dalje od Bazilike se nalazi i Ferris Wheel of Budapest – panoramski kotač koji pruža pogled na cijeli grad. Odličan i za djecu, kreće se jako sporo tako da možete uživati u pogledu i imate vremena za slikanje 🙂

Opet malo dalje od kotača se nalazi Sinagoga (Dohány Street Synagogue). Imajte na umu da budete obučeni u skladu s njihovim pravilima koje možete pročitati ovdje. Od sinagoge se uputite prema Vaci utca, najpoznatija pješačka zona, ali i ulica u Budimpešti. Nalazi se malo dalje od obale Dunava.

Kad se spustite na obalu Dunava vidjet ćete puno mostova – najpoznatiji je Lančani most (kraj parlamenta) i Most slobode kojega ćete prepoznati po zelenoj boji. Tu je još i Elizabetin most i Margitin most.

Vaci utca (kojoj je početak Vorosmarty ter/trg) vas vodi do Centralne tržnice (Nagy Vásárcsarnok) – najveća natkrivena tržnica u Europi, ovdje možete pronaći lokalne proizvode i suvenire i pojesti tradicionalnu mađarsku kuhinju. Tu je i pariszi Udvar Hotel Budapest koji ima prekrasan interijer u kojem možete sjesti i popiti piće i uživati u ambijentu.

Ovdje možete stati za prvi dan ako vam je dosta jer se selimo malo dalje od Duvana. Sljedeća postaja nam je Trg heroja. Do trga možete doći slavnom linijom Metro 1, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a ujedno je i najstarija podzemna željeznica u kontinentalnoj Europi. Ako bi ipak radije pješačili, možete doći i ulicom Andrassy, koja je ispunjena vilama i kućama u neorenesansom stilu. Ovdje se nalazi mađarska državna opera.

No vratimo se trgu – Trg heroja jedan od glavnih trgova u Mađarskoj, sastoji se od sedam kipova koji predstavljaju bitne poglavice i vođe u Mađarskoj povijesti. Odmah iza njega je Dvorac Vajdahunyad – dvorac koji je pretvoren u muzej, većinom se radi o izložbama vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i sl. Možete kupiti ulaznicu samo za muzej, toranj ili oboje. Kao i uvijek, ostavljam link pa ako vas zanimaju takve stvari istražite malo detaljnije. Preko zime se ovdje nalazi i klizalište.

Iza dvorca u gradskom parku se je smjestilo ljekovito kupalište Széchenyi. Smješteno je u neobaroknoj palači iz 1913. godine, a ima 15 zatvorenih bazena i tri velika otvorena bazena različitih temperatura. Najpoznatije je kupalište u Budimpešti među turistima. Tu su još i Gellert terme koje se nalaze u Budimu, slove kao najljepše terme u Budimpešti, kažu da imate dojam kao da se kupate u katedrali. Zadnje su Rudas terme – u orijentalnom stilu, a na krovu se nalazi bazen s pogledom na Dunav (od navedenih termi ovaj je najjeftiniji), Nalazi se malo dalje od Gellert termi.

No, da se mi vratimo na Trg heroja, odnosno tamo se nalazi još i Zoološki i botanički vrt, ako ste s djecom super ideja, ali ako ste i sami, mi volimo malo prošetati vrtovima. I zadnja stvar ovdje je Fővárosi Nagycirkusz odnosno Capital Circus of Budapest -stalna cirkuska postava u kojem se održavaju nastupi. Mi još ovdje nismo bili, ali definitivno mi je na to do listi za sljedeći put. Ostavljam link kao i dosad za sve atrakcije, da vidite cijene i program ovdje. Ovdje možete provesti cijeli drugi dan – možete započeti s odlaskom u terme pa posjet dvorcu i zoo vrtu i za kraj dana posjet cirkusu.

Krećemo na drugi dio Budimpešte, a to je Budim. Ovdje ima znatno manje atrakcija nego u Pešti, a prva je Kraljevska palača koja se naziva i Budimski dvorac, nalazi se na brdu visokom 90m. Do nje možete doći pješke ili uspinjačom koja se nalazi odmah pokraj Lančanog mosta, a kreće s Clark Ádám tér. Cijena je oko 4eura. U Budimskom dvorcu se nalazi Mađarska nacionalna galerija . Pruža se i lijepi pogled na grad. Sljedeća postaja je crkva Sv. Mateja i Ribarski bastion. Te dvije znamenitosti se nalaze jedna pokraj druge. Matijina crkva je prva crkva sagrađena u Budimu u 13.st., a smatra se jednom od najljepših primjera mađarske gotike, poznata po Matiji 1. koji je ovdje sklopio brak. Ribarski bastion je tvrđava iz 19.st. poznata po 7 tornjeva koji predstavljaju 7 vladara, a pružaju pogled na grad. Ulazak u neke dijelove je besplatan, ali za neke dijelove se naplaćuje, a karte možete kupiti odmah tamo na automatima, cijena je 3,40 eura (možete platiti i karticama u eurima ili forintama).

Za one koji žele imati odlične fotografije, pronašla sam dvoje fotografa koji će to odraditi za vas, slike izgledaju odlično, možete unajmiti čak i haljinu pa ako želite imate instagrammable photos, ostavljam link ovdje, a cijene se kreću od 80 eura 😀 Ako vam je ovo ipak previše, utipkajte u google maps ovu lokaciju: Aussichtpunkt parlament, odvest će vas na obalu Dunava, a iza vas će biti parlament i imati ćete odlične slike. 🙂

Dalje imamo brdo Gellert. Ono je poprilično udaljeno od Ribarskog bastiona, imate pola sata pješke ili s javnim prijevozom 25 minuta. Lijepa šetnica vas vodi do vrha s koje se pruža lijepo pogled na Dunav i Peštu, a ovdje se nalazi i Citadella, utvrda na vrhu brda, ali kad smo mi bili bilo je zatvoreno pa nismo mogli baš do nje. Ovdje se nalaze već spomenute Gellert terme. Kad ste već na ovom kraju možete posjetiti i Varkert bazar, radi se o neo-renesansnom kompleksu s lijepim pogledom na Peštu, a možete uživati i u prekrasnom vrtu.

Neizostavan doživljaj ovdje je plovidba Dunavom , kreće se s pristaništa lijevo od parlamenta. Cijene se kreću od 20 eura, mislim da smo i mi platili otprilke tu cijenu, najbolje ponude vam ostavljam ovdje pa se vi odlučite za onu koja vama najbolje paše.

Budimpešta je prepuna kafića, doslovno u svakoj ulici imate prekrasno uređene kafiće, jedan od najpoznatijih je i New York Cafe , prije je trebala rezervacija, ali koliko vidim na njihovoj službenoj stranici zbog prevelike zainteresiranosti ne rade rezervacije, jedino za večeru. Drugi poznati kafić je i Szimple Bar, poznati kafić s vrtom. Spada u Ruin barove koji su postali popularni u Budimpešti. Tu je Zoo Cafe, popularan zbog životinja koje slobodno hodaju po kafiću i koje možete maziti. The Magic – kafić za sve ljubitelje Harryja pottera, Pink Cafe (samo ime govori), Conte cafe – kava se pije u kornetima, popularan je i Cirkusz cafe – kafić i brunch spot, Parizsi Udvar – prekrasni interijer i super kava i zadnji cafe Central and Restaurant. Budimpešta je krcata kafićima i stvarno stvarno su prekrasni i mislim da ste tamo mjesec dana da ne bi sve obišli.

Što se tiče restorana, najbolja hrana, barem tako kažu je u Židovskoj četvrti – Mazel tov, getto gulyas i Dobrumba. Mi smo posjetili i Twentysix, cijene su nam bile nešto jače nego u drugim restoranima, a porcije nisu baš velike tako da na kraju možete izaći i gladni. Interijer je lijep, ali za te novce možete i sjesti u neki drugi restoran. Mađarska kuhinja je poznata po langošu – prženi kruh u dubokom ulju (toga ima i kod nas), druga stvar je chimney cake – slatko tijesto umotano u oblik školjke s raznim punjenjima, gulaš – najpoznatije mađarsko nacionalno jelo i doboš torta. Kao što sam već rekla kao i kafića i restorana ima brdo, samo čitajte recenzije i mislim da ne možete pogriješiti. 🙂 Ovdje ostavljam popis onih koji su meni zapeli za oko zahvaljujući tiktok videima 😀 – Espresso Embassy, Best bagel basilica, Pizza Dellaroso, Blueberry Brunch, Csendes Lettere, Karava, Szimpla Kert, Roday utca 31, Blue Agon, Zing Burger, Circo Pizza, paprika Vendegla i White Raven Skybar.

Još jedna zanimljiva atrakcija u Budimpešti je i letenje s balonom na vrući zrak iznad Budimpešte. Leti se od 01.04. do 31.10, a vožnja traje od 50 do 70 minuta. Mi još nismo bili na ovoj atrakciji, ali svakako nam je na listi stvari koje ćemo napraviti kad se prvi put vratimo u Budimpeštu. Ostavljam link ovdje, ima još agencija koje to rade, ali ova spada u najbolje. Također ima i još jedan zanimljiv doživljaj, a to je vožnja s busem po Dunavu, čitajući komentare, kažu ljudi da je super doživlja pa i za to ostavljam link. Najnovija stvar za koju sam saznala je vožnja liftom, malo više info ostavljam ovdje, a povratna karta iznosi 4€.

I za kraj, našla sam još jednu zanimljivu atrakciju/doživljaj za one koji znaju roniti. Radi se o ruševinama ispod zemlje, a moguć je posjet samo jednoj od tri ruševine i to za ronioce početnike, ostavljam link gdje možete rezervirati svoj termin i dogovoriti se ovdje.

Što se tiče muzeja uz spomenuti nacionalni muzej tu je i Muzej primijenjenih umjetnosti i Likovni muzej, kao i Kuća straha.

I za kraj tu je Margitin otok, zelena oaza na Dunavu do kojega vode dva mosta Arpadov i Margitin most. Najbolje ga je istražiti biciklima koje možete iznajmiti, a postoji i turistički vlak. Ovdje se nalazi i kupelj Palatinus Strand Baths gdje se možete opustiti, a cijeli otok je prepun parkova od kojih je najpoznatiji japanski vrt.

Kao što možete vidjeti, nakon cijelog ovog dugačkog posta da je Budimpešta izuzetno zanimljiv grad, pun povijesti i zanimljivih atrakcija, odlične gastronomije i nekih doživljaja koje nemaju neki drugi veliki gradovi i ja ću joj se uvijek rado vratiti. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *