Hrvatska

Nacionalni park Plitvička jezera

Plitvička jezera su naš najpoznatiji i najposjećeniji nacionalni park. Svi bi ga trebali posjetiti barem jednom u životu, a idealno bi bilo i više puta 😀 O ljepoti Plitvica se puno piše, ali ipak tu ljepotu ne mogu prenijeti niti riječi, niti fotografije. Mogu se posjetiti 365 dana u godini, ali pošto ja ne volim zimu nikako, preporučam ipak da ih posjetite u proljeće ili ranu jesen, kad je toplo, a nema toliko puno turista i cijene su niže.

Sad malo onaj informativni dio planiranja izleta.

Ulaznice obavezno kupite online jer se prodaju po danima i satima tako da je moguće da kad dođete tamo da su rasprodane, link na njihovu službenu stranicu stavljam ovdje. Nije moguće ući prije, ali je dozvoljeno kašnjenje od sat vremena. Park je otvoren kao što rekoh cijele godine, osim kad su stvarno nepovoljni vremenski uvjeti, što zna biti slučaj preko zime. Cijena karte u sezoni (01.06.01.09.) je 40€ što je poprilično puno, ali ako želite ići preko sezone gledajte da bude iza 16h pa je tako ulaznica jeftinija i iznosi 26,50€. Studenti ostvaruju popust kao i djeca do 7. godine. Mislim da jednom godišnje, za svoj rođendan puštaju ulaznice po promotivnim cijenama pa sam ih ja tako ulovila po 50 kn. Od 01.04. – 31.05. i 01.10. – 31.10. je cijena ulaznica 23,50, dok je u 11., 12., 01., 02., 03. mjesecu cijena ulaznice 10€. Postoje dva ulaza – Ulaz 1 i Ulaz 2, a možete ući na oba ovisno s koje strane dolazite u park.

Osmog travnja 1949. godine su Plitvice proglašene nacionalnim parkom te su ujedno i naš najstariji i prvi nacionalni park, a procesom osedravanja kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera je specifična i jedinstvena vrijednost zbog koje je 1979. godine park uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Park je najvećim dijelom prekriven šumom, manjim dijelom travnjacima, a 1% čine nama najzanimljiviji dio – jezera.

Kad uđete u park birate kojom stazom želite ići, sve je označeno na mapama, a postoje 4 programa za svaki ulaz koji su označeni narančastom i zelenom bojom. Također, u cijenu ulaznice je uključena i vožnja električnim brodom na jezeru Kozjak kao i panoramski razgled Plitvica vlakom. Ja ovo nisam znala pa tako nismo nažalost ni otišli na vožnju brodom.

Što vidjeti?

Istražite Gornja (koja se sastoje od 12 jezera) i Donja jezera (Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod). Nikako ne propustite šetnju do najpoznatijeg slapa visokog 78m – Veliki slap koji je najviši slap u Hrvatskoj.

Također, ljudi iz nacionalnog parka žele da čim više iskoristite svoju posjetu pa su tako osmislili i Plitvički doživljaj pod sloganom – “dođite zbog jezera, ostanite zbog prirode i avanture”. U to su uključene brojne destinacije na području Like.

“Nacionalni park Plitvička jezera dio je Lika destinacije – destinacije zaštićenih područja i gastro-destinacije koja nudi jedinstven spoj kopna i mora gdje u svega 30 minuta vožnje imate priliku izmijeniti čak tri klime kao malo gdje u svijetu i doživjeti taj jedinstveni fenomen kontrasta. Područje Lika destinacije obuhvaća područje Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije, a s obzirom da gotovo 60% površine obuhvaća područje ekološke mreže NATURA 2000, naglasak je na zaštićenim područjima prirode. Na površini od 6.796 km2 nalaze se: Nacionalni park Plitvička jezera, Nacionalni park Paklenica, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Park prirode Velebit (Uvala Zavratnica i Cerovačke špilje), Pećinski park Grabovača, Baraćeve špilje, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda te Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan. #PlitviceInLikaDestination

Ostavljam i link s popisom apsulutno svih aktivnosti koje možete isprobati kad ste ovdje – PlitviceinLika 🙂

Još jedna meni super, odlična stvar je što si ovdje možete rezervirati i smještaj, koji, vidim često na instagramu, a odsjedaju naše brojne poznate osobe, a stvarno djeluje kao iz snova. Možda i ja jednog dana tamo prespavam 😀 Možete birati između kućica u krošnji, uz jezero, glamping, šatori mobilne kućice, premium mobilne kućice i indijanskih šatora. Samo morate pripremiti svoj novčanik. Link za rezervaciju vam stavljam ovdje.

I zadnja stvar koju treba napomenuti je da poštujete pravila parka i naravno da ne zagađujete okoliš 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *