Hrvatska

Park prirode Papuk – zelena oaza Panonskog mora

Park prirode Papuk se prostire kroz dvije županije: Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske. Uvijek je dobra ideja za posjetu, pogotovo nama koji živimo u navedene dvije županije. Ako ste se zaželjeli malo svježeg zraka nema bolje opcije. Doslovno kad dođete tamo kao da udišete drugačiji zrak, okruženi ste samo šumom i zelenilom, mislim da ne može bolje 🙂

Mi koji živimo u okolici Virovitice nemamo baš puno destinacija za izlete u našoj županiji, ali Papuk je jedan od onih kojima se uvijek vrlo rado vratim. Cesta je obnovljena, tako da što se tiče toga nemate brige, samo su zavoji, ali to nije ništa neobično jer se penjete na visinu veću od 400 metara.

Kad prvi put dolazite vjerojatno ćete posjetiti, kao i svi ostali samo izletište Jankovac. Tamo se nalazi i planinarski dom Jankovac i poučna staza koja vas vodi oko planinarske kuće. Na ulazu dobijete interaktivnu mapu u kojoj vam je opisana svaka stavka kojom prolazite na toj ruti oko planinarskog doma. Također postoji suvenirnica, info centar, kao i eko točka Jankovac – u sklopu kojeg se nalazi suvenirnica i konferencijska dvorana. Također možete unajmiti i bicikle (električne ili brdske) ili kanue; čiji najam je 4 eura za 30 minuta. Naravno, najbolje se je unaprijed najaviti i dogovoriti pa ostavljam link ovdje, a informacije za sve ovo su vam na dnu stranice.

Ruta je dugačka 2,3 km i nije zahtjevna i mislim da bi i malo veća djeca ovo mogla proći bez problema. Tu je poznati slap Skakavac i grobnica grofa Jankovića. Naravno, imajte odgovarajuću obuću i bit će vam lakše.

Staze možete proći samostalno, ali također postoje i edukativni programi za najmlađe. Ima više programa za djecu, link ostavljam ovdje , ako idete s djecom super opcija da nauče ponešto o samom parku, prirodi i njenom očuvanju.

Park prirode Jankovac je ogroman i prostire se na 336km kvadratnih, a najpoznatiji vrhovi su Papuk na 953 metara i Ivačka glava na 913mnv. No uz ta dva vrha, postoje još mnogobrojne staze, neke od njih smo i mi posjetili, ali ako niste iskusan planinar preporučam da ne idete sami jer ćete se vrlo lako izgubiti. No, mislim da je Papuk destinacija koju možete posjetiti puno puta i uvijek će postojati neka staza na kojoj niste bili jer je stvarno ogromno područje i za ljubitelje planinarenja kao stvoreno 🙂

I za kraj ću spomenuti adrenalinski park Duboka. On nije odmah pokraj izletišta Jankovac, nego se nalazi na drugoj strani parka, kod Velike. Autom vam treba nekih pola sata, da napomenem možda za one kojima je to bitno, ovaj dio puta nije asfaltiran nego se vozite po šodranom putu. Barem je tako bilo kad smo mi išli. Pogodno je za djecu i odrasle, našim dečkima nije bilo toliko strašno, nama curama malo je, ali ništa pretjerano, ne loše iskustvo, pogotovo zato što kod nas toga baš i nema u okolici i definitivno preporučam. Link ostavljam ovdje, a na linku možete odmah rezervirati i kartu.

Cijene ulaznica se kreću od 1,33 eura, a ostale info ostavljam na linku.

To bi bilo sve što se tiče mojih savjeta za park, ostavljam malu galeriju slikica za inspiraciju ako se netko dvoumi oko posjete 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *