Europa

Pot med krošnjami i Jelenov Greben

Ovog puta Vas vodim u srce Pohorske šume čak 1517m visoko među oblake s prekrasnim pogledom na šumu oko Vas. Odlična ideja za vikend izlet, a kad ste već u Sloveniji uvijek možete spojiti s još ponekom atrakcijom 🙂

Mi smo u Sloveniji bili već u petak navečer i prespavali smo u Mariboru, u samom centru grada. Smještaj nismo rezervirali nego smo to odlučili obaviti na licu mjesta. Na samom trgu imate par kafića koji nude usluge iznajmljivanja soba. Mi smo se tako smjestili u Patricks Pub u samom centru Maribora, a cijena noćenja je bila 50€. Apartman je u pješačkoj zoni pa tako nema parkinga, ali auto možete ostaviti odmah na parkingu pored, a kako je bio vikend parking je bio besplatan. Nažalost, Maribor smo ovaj put više-manje preskočili i vratit ćemo se koji drugi put za malo detaljnije istraživanje. Ono što smo vidjeli je uži centar Maribora i, kao i uvijek u Sloveniji, sve je prekrasno, uredno i čisto.

Pot med Krošnjami

Glavni razlog našeg dolaska je bio ovaj vidikovac, htjela sam ga posjetiti sigurno godinu dana, ali uvijek je nešto drugo bilo u planu 😀 Nalazi se u Rogli na visini od 1517m, na sat vremena vožnje od Maribora, a do njega vas vodi vijugava cesta. Kako se penjete gore tako se spuštaju i temperature pa tako ako idete i preko ljetnih dana ipak sa sobom uvijek ponesite jaknu. Za svaki slučaj.

Šetnica je duga nešto više od kilometra, a započinje popisom svih vidikovaca/šetnica koji su napravljeni po Europi. Kasnije imate nekoliko poučnih postaja koje vam pričaju o flori i fauni ovog mjesta, kao i nekoliko adrenalinskih postaja predviđenih za djecu. Tako da je ovo mjesto odlično za obiteljski izlet jer je baš prilagođeno djeci.

Središnji dio šetnice je visok 37 m, a u sredini se nalazi tobogan s kojega se možete spustiti. Meni nije izgledalo privlačno jer mi je djelovalo klaustrofobično, ali tko voli nek izvoli. Mislim djeca idu većinom na to, ali eto ja sam kukavica 😀 Tobogan je dug 40m i spust ne traje više od 10-15 sekundi.

Što se tiče parkinga ima ga baš puno, najveća gužva je tijekom skijaške sezone. Tako da ako idete u ljetnim mjesecima ne bi trebali imati problema. U blizini se nalazi i hotel, a na samom ulazu imate nekoliko štandova s pićem i jelom, s medom, rakijom i sl.

Ulaznice

Cijena ulaznice za odrasle iznosi 13€ , za djecu do 3 godine je ulaz besplatan, a djeca od 3 do 14 godina plaćaju ulaz 10€ . Postoji i obiteljska ulaznica koja uključuje dvoje odraslih i do 4 djece od 3 do 14 godina koja košta 32€ , a svako sljedeće dijete je 9 eura. Također se naplaćuje i spust s toboganom 2€.

Radno vrijeme se mijenja s godišnjim dobom pa tako u siječnju, studenom i prosincu rade 10h-16h, u veljači i ožujku 10h-17h, travanj, svibanj, listopad 10h-18h, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan od 09:30h-19h.

Adrenalinsko sankališče Zlodejevo

Na 10ak minuta hoda od vidikovca se nalazi Zlodejevo. Radi se o adrenalinskom spustu po stazi dugoj oko 1400m. Ako nećete kočiti možete dostići i brzinu od 40km/h. Vožnja traje svega nekoliko minuta, a dečko je bio oduševljen. Ja nisam išla jer mi je bilo hladno i puhao je vjetar (kukavica :D), ali mi je poslije naravno bilo žao. Htjeli smo se vratiti, ali se je do onda već stvorila i gužva pa sam preskočila. Nadam se da ću doćši barem još jednom, ako radi ničega, radi ovoga.

Jelenov greben

Na nekih sat vremena od vidikovca u mjestu Olimje se nalazi Jelenov greben. Radi se o seoskom imanju poznatom po jelenima, muflonima i košutama koje slobodno hodaju po travi. Prvotno su jeleni dovezeni ovdje radi ispaše s Brijuna, ali su postali atrakcija pa je zahvaljujući tome i nastalo seosko imanje.

Možete si uzeti i privatne ture u kojima vam vlasnik objašnjava sve o ovim životinjama. Također, u dućanu “Pri mami” možete kupiti i hranu (kukuruz) kojim ih hranite te ćete tako najlakše doći u kontakt s njima. Najlakše ćete nahraniti one starije jelene, čak i sami dolaze do vas dok su oni mlađi poprilično plašljivi.

Ako odlučite prespavati ovdje na raspolaganju imate i dvije sobe Pansion Rebeka i Karolina koji su dobili ime po kćerima od vlasnika, a tu je i wellness Lara koji je četiri puta za redom proglašenim najboljim ruralnim wellnesom u Sloveniji. Imate i proizvodno-turistički centar u kojem možete vidjeti kako izrađuju proizvode koje prodaju, a nakon obilaska slijedi degustacija. Za sve informacije ostavljam vam link njihove službene stranice.

Što se tiče samog Olimja imate samostan pokraj kojeg prolazite kad idete do Jelenovog grebena i Čokoladnica Olimje. Mi smo sjeli u kafić na grebenu i stvarno nam nije bilo do slatkoga pa smo to ovaj put preskočili.

Slovenija je kao i inače bila prekrasna i uvijek joj se rado vraćam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *