Europa

Krug po Siciliji u 10 dana

Kako opisati Siciliju? Sicilija za svakoga predstavlja nešto drugačije. Ja sam je doživjela kao prekrasan otok, prepun zelenila, bogate povijesti, otok vulkana, tirkiznog mora, obavezne tjestenine s pistacijem, ali i otok mafije, lude vožnje i gradova prepunih smeća.

Ovaj najveći talijanski otok s brojem stanovnika većim nego Hrvatska ima puno toga za ponuditi. Za ovaj otok smo odlučili odvojiti 10 dana i organizirati sve u vlastitoj režiji.

Prijevoz

Najbitnija stavka ovoga putovanja je bio prijevoz. Bus nam nije bio opcija (osim od Siracuze do Catanije). Tražila sam rent a car kuću koja ne traži depozit i uspjela sam ju pronaći: https://skarent.com/en/ . Iznajmili smo auto na 8 dana te nas je to koštalo 455 eura. Preporučujem ovu rent a car kuću, sve je prošlo u najboljem redu.

Karte za vlak možete gledati na njihovoj službenoj stranici: https://www.trenitalia.com/en.html

Karte kupujete online, prije ulaska u vlak.

1 dan.

Prvi kontakt s tlom Sicilije smo imali u Pozallu, malom mjestu na jugu Sicilije, a razlog zašto smo tamo započeli svoje putovanje je jer smo dolazili s Malte. Slatko malo mjesto koje postaje sve poznatija turistička destinacija zahvaljujući dvjema plažama koje su dobile svoju plavu zastavu. Kako ja nisam htjela dati 300 eura više za rent a car(zbog prikupa auta na dvije različite lokacije i dva dana iznajmljivanja više), odlučili smo do svoje prve stanice doći vlakom.

Pozallo

No sada kad bih opet išla, definitivno bih odmah uzela rent a car, bez obzira na cijenu jer smo pola dana potratili čekajući vlak i uspjeli bi posjetit Noto i Mirzameni.

Od Pozalla do Siracuze treba nekih 90 minuta. Vlakovi su točni i cijena karte je bila nekih 6 eura. Smještaj u Siracuzi nam je bio u starom gradu, odnosno na otoku Ortigia. Iskoristili smo preostalo vrijeme da prošetamo starim dijelom grada. Glavni trg je Piazza Duomo, a možete posjetiti još i Orecchio di Dionisio (Ear of Dionysius) koji se nalaze nešto dalje izvan centra grada kao i Tempio di Apollo koji se nalazi na ulazu otoka Ortigia. Preporučujem ne kupovati suvenire ovdje kao što smo mi, jer smo poslije pronašli puno jeftinije. Prvi dojam ovog grada nas nije baš oduševio. Ulice su bile pune izmeta i mokraće od životinja. Iako su Talijani poznati po tome da su im gradovi puni smeća i znali smo gdje idemo, nismo ostali previše oduševljeni. Možda je preko ljeta doživljaj bolji.

2. dan

Jutro smo iskoristili da vidimo grad po danjem svjetlu. Ima šetnica koja vas vodi pokraj mora kao i puno kafića i restorana. Mi smo bili na Božić, tako da većina toga nije radila. Vratili smo se u apartman po prtljagu i uputili se prema autobusnoj stanici.

Iz Siracuze smo se uputili prema Cataniji, drugom najvećem gradu Sicilije. Kao što sam već rekla, do Catanije smo stigli busom za 6 eura po osobi i putovanje je trajalo sat vremena. Karte se kupuju na šalteru ispred busa, a šalter se otvara 15 minuta prije polaska busa. Sama stanica za bus nije ispred kolodvora nego nekih 300 m od glavnog ulaza. Bus vas ostavlja na aerodromu u Cataniji.

Na aerodromu postoji fermata ALIBUS koji vozi od aerodroma do centra grada. Cijena karte je 4 eura i kupuje se kod vozača ili na automatu. Bus radi krug oko grada i najbolje vam je uzeti smještaj negdje oko glavne ulice, a to je Via Etnea. Ja sam igrom slučaja rezervirala smještaj koji je imao stanicu ispred apartmana.

Dolaskom u  Cataniju uputili smo se prema centru grada i obišli Villa Belini – najstariji park u Cataniji. Zatim smo se uputili prema Piazza del Duomo – trg na kojem se nalazi Duomo di Catania.

Kako smo mi bili u vrijeme božićnih praznika, večer smo iskoristili da obiđemo njihove štandove. Najviše štandova je bilo s nakitom. Štandovi su bili prekrasni i nisam mogla izabrati što mi se više sviđa. Zatim štandovi s poslasticama – razne vrste čokolade, slastice od pistacija i naravno kanoli punjeni pistacijom i čokoladom pa onda domaći prozvodi poput ljutih papričica.

3. dan

Treći dan je bio dan kad smo išli preuzeti svoj auto. Rent a car nas je iznenadio i umjesto Fiata Pande smo dobili Citroen C3. Nakon odrađivanja formalnog dijela uputili smo se prema Taormini. Njihove ceste su većim dijelom bez cestarina, ali ako ćete se voziti po autoputu uvijek sa sobom imajte fizički novac jer nisu sve kućice predviđene za kartice. Imate table koje vam govore gdje se nalazi kućica za kartice, a gdje za keš. Mi smo sve plaćali s karticama i nismo gledali gdje stajemo pa smo otišli na kućicu samo za keš, ali jedna ljubazna gospođa nam je dala novac pa smo zahvaljujući njenoj ljubaznosti ipak prošli bez problema.

Taormina nam je bila jedno od najljepših mjesta tijekom cijelog putovanja i definitivno je vrijedna posjete. Sam ulazak u grad je malo kaotičan i preporučujem parkirati prije ulaska u sami grad jer su ulice jako uske i poprilično je gužva. Ostavili smo auto i šetnicom smo se uputili do Ville Comunale – parka koji pruža prekrasan pogled na Etnu. Zatim je tu Teatro Antico di Taormina s kojeg se pruža još bolji pogled na Etnu, a cijena ulaznice je 10 eura. Laganom šetnjom dolazite do glavne ulice koja je prepuna dućana, suvenirnica i kafića. Najbolji pogled je s trga pod nazivom Piazzo IX Aprile. Tamo možete sjeti u kafić, uživati i upijati atmosferu grada.

Ako ste raspoloženi za malo fizičke aktivnosti, možete se popeti do Chiesa Madonna della Roca,crkve  koja se nalazi na strmoj stijeni iznad Taormine.

Iako nam je ovdje bilo prekrasno, krenuli smo prema svojoj sljedećoj stanici, a to je bila Savoca. Posjetili smo ovo mjesto iz jednog razloga – ovdje su snimane neke scene iz Kuma. Savoca je malo selo koje se nalazi na 300 m nadmorske visine i pruža pogled na Jonsko  more, a smatra se jednim od najljepših talijanskih sela.

Ovdje se može vidjeti poznati Bar Vitelli u kojem je Michael Corleone upoznao oca djevojke koja mu je poslije postala žena. Bar radi i danas tako da možete sjesti ovdje i naručiti piće. Ispred bara se nalazi skulptura režisera filma Kum. Na tom trgu se pruža pogled na more i okolnu prirodu. Također se tu nalazi i  La Chiesa di San Nicolo u kojoj su se oženili Michael i Apollonia. Za ovaj izlet možete izdvojiti par sati ili jedno poslije podne/prije podne. Selo je malo i možete napraviti krug u sat vremena sa stajanjem za slikanje.

Zadnja stanica za treći dan bila nam je Mesina. Ovaj treći grad po veličini u Siciliji nalazi se na sjeveroistoku otoka. Odlučili smo napraviti kratku šetnju po gradu jer smo došli u vrijeme kada su restorani bili zatvoreni i skoro da uopće nije bilo ljudi. Ne znam je li to zbog zatvorenih restorana ili je preko zime inače tako prazno. Znamenitosti koje se mogu vidjeti ovdje su: Basilica Cattedrale di Santa Maria Assunta koja se nalazi na trgu Piazza del Duomo, Campanile del Duomo con Orologio Astronomico (Bell Tower) koji se nalazi u sklopu katedrale, a smatra se jednim od najvećih i najkompleksnijih astronomskih satova u svijetu. Tu je još i Galleria di Vittorio Emanuele kao i crkva Tempio di Cristo Re. Ovdje se nalazi i groblje Monumentale Gran Composanto za one koji  vole takve stvari. Mi nismo uspjeli obići, ali na slikama izgleda prekrasno. Također, kad ste na ovom kraju možete otići i do Gole Alcantare – prirodnog rezervata u kojem možete otići na rafting, bicikliranje, šetnje i sl.

4. dan

Četvrti dan je bio rezerviran za posjet Etni. Pošto nisam znala da li da idemo tamo s autom ili ne, kakav je put do tamo, kakve su ceste i sl., odlučili smo si platiti organiziranu turu s vodičem. Izabrali smo Etna Tours (kontakt broj +393755663402). Prospekt smo pronašli u svojem smještaju, javila sam se preko WhatsAppa zbog dogovora oko vremena kretanja. Odlično je bilo što je vodič došao po nas pred naš apartman. Prva stanica nam je bila tzv. “lava cave” odnosno špilja koja je nastala prilikom erupcije vulkana koji je izbacio lavu koja se je poslije osušila. Nakon toga krenuli smo prema Etni. Tamo smo imali slobodno vrijeme za kupnju suvenira (ovdje su nam bili jeftiniji suveniri nego u Siracuzi!) i nakon toga smo krenuli u šetnju po vulkanu. Proveli smo tamo par sati te poslije sjeli na ručak koji je bio uključen u cijenu. Također postoji  i opcija da se popnete na veću nadmorsku visinu no za to morate prvo ići s busom do žičare koja vas vodi do 2500mnm. Žičara košta 30 eura,a za bus nisam sigurna.

* Cijena ovog izleta je 60 eura po osobi i iskreno se ne isplati, odnosno ne vrijedi tih novaca. Vodič je bio super i odgovorio je na sva naša pitanja, ali što se tiče same posjete – to smo mogli i sami. Jedina prednost je što smo saznali informacije koje inače ne bismo i što smo posjetili špilju. Moje mišljenje je da je cijena malo previsoka, ali ja nisam bila sigurna kakva je cesta do tamo niti kako to sve funkcionira tako da nam je ovo bila bezbolnija solucija. Za sve oni koji imaju u planu posjetiti Etnu – cesta je odlična i tamo imate parking gdje ostavljate auto i dalje možete na žičaru ili unajmiti quad ili se samo šetati. Priroda je stvarno očaravajuća i definitivno vrijedna posjete.

Vodič nas je ostavio u gradu i krenuli smo prema Palermu. Priroda putem je bila stvarno očaravajuća. Ovdje putem vidite i Monte Pellegrino – planina visoka 606 m koja pruža pogled na okolne planine i Tirensko more. Plan nam je bio stati i u Cefalu, ali nismo uspjeli jer do Palerma treba skoro tri sata, a lagano je padao mrak. No, ako se nađete u Cefalu prošetajte se starim gradom, posjetite Duomo di Cefalu i za one koji više vole aktivan odmor možete se prošetati kroz Castello di Cefalu koji pruža lijep pogled na more i okolnu prirodu. (https://www.castles.nl/cefalu-castle )

5. dan

Svoj dan smo započeli šetnjom do centra grada. Prva znamenitost koju smo posjetili je Palazzo dei Normanni koja se još naziva i kraljevskom palačom u Palermu. Prije je služila kao sjedište kraljevske obitelji, a od 1946. godine je sjedište regionalne skupštine. Unutra se nalazi i Capella Palatina (https://www.visitsicily.info/en/palatine-chapel/), ulaz je 10 eura. Preko puta je Villa Bonnano, park iz kojeg se pruža lijepi pogled na katedralu. Sljedeća stanica nam je bila Cattedralle di Palermo. Cijena ulaznice ovisi o tome što želite posjetiti – mi smo se odlučili na opciju od 7 eura – posjet krovu (ovdje je uključen i razged grobnica koje se nalaze odmah na početku). Najskuplja ulaznica je bila oko 15 eura. Ulazi se u intervalima i ograničeno je vrijeme koje se može provesti na krovu katedrale.

Nastavili smo šetnju do Quattre Quanti ili Piazza Vigliena. To je barokni trg s kojeg, ako odete udesno dođete do Fontane Pretoria (Fountain of Shame) koja se nalazi ispred crkve Chiesa di Santa Caterina d’Alessandria u koju isto možete ući na krov, link za rezervaciju ostavljam ovdje , ulaznica je od 5 eura do 7 eura. Nakon toga se nalazi trg Piazza Belini sa crkvom Santa Maria dell’ Ammiriaglio. Ako se vratite nazad do Quattri Quanti i skrenete lijevo(prvo ste skrenuli desno) doći ćete do Teatro Massimo. Meni jedna od najljepših znamenitosti u Palermu. Ovdje možete sjeti u obližnji kafić i uživati na suncu ili ako ste s djecom provozati se u kočiji. Poslije podne je bilo predviđeno za malo više pješačenja pa smo odlučili otići do Castello della Zisa. To je dvorac ili palača koja se nalazi u zapadnom dijelu Palerma. Usput prođete kraj Strangler Tree. Također postoji i Falcone Tree, više o njemu na linku ovdje. Iskreno, mislim da ovo nije vrijedno posjete. Kad izađete iz glavne ulice u Palermu, sve postaje puno jadnije, prljavije i zapuštenije.

Preporuča se  posjeta lokalnim tržnicama – Ballaro, Vucciria i Capo. Prva i jedina koju smo posjetili je bila tržnica Ballaro. Tisuću mirisa i boja – ovdje se nalaze štandovi s hranom, a najviše ribom. Super mjesto za isprobati lokalnu hranu.

6. dan

Od Palerma do San Vito Lo Capo treba dva sata vožnje. Ovdje se nalazi jedna od najljepših plaža koje sam  ikad vidjeli – San Vito plaža. Kako smo bili u 12. mjesecu plaža je bila prazna, osim nekoliko lokalnih ljudi. Grad je bio poluprazan i jedva sam našla jedan kafić koji radi. Možete se prošetati ili provozati do svjetionika. Uz Taorminu, ovo mi je drugo najljepše mjesto na ovom putovanju koje smo posjetili. More je prekrasne tirkizne boje i stvoreno je da ovdje zadržite barem neko vrijeme.

Sat vremena od San Vito Lo Capo se nalazi Trapani. Prva stvar na popisu nam je bila pronaći restoran. Nema ih puno jer su većinom zatvoreni preko zime, no nakon nekoliko zatvorenih restorana, naišli smo na jedan koji radi. Nakon ručka uputili smo se prema centru i glavnim ulicama. Tamo se nalazi Palazzo Senatorio (Twin clock tower). Zgrada s dva sata sa svake strane i kipom u sredini. Odmah iza te zgrade se nalazi i Fontana di Saturno – izgrađena u čast prvog akvadukta koji je doveo vodu u grad s Ericea.  Na povratku smo se prošetali kroz park Villa Regina Margherita.

Ovdje još možete posjetiti i  Musseo Civico Torre di Ligny. Unutra je Muzej mora i prapovijesti koji sadrži arheološke ostatke s brodova potonulih u njegovoj blizini. Također, možete posjetiti i Trapani salt pans (Panele soli), ali preporučam da to preskočite jer bolji pogled imate kad se popete do Ericea. Ovdje se nalaze još i Egadski otoci do kojih je moguće uzeti izlete s Trapanija. Sastoji se od pet malih otoka, a ture možete  vidjeti na linku:   https://www.tripadvisor.com/Attractions-g1022305-Activities-c42-Aegadian_Islands_Islands_of_Sicily_Sicily.html .

Također na pola puta, između San Vito Lo Capo i Trapania, imate i rezervat prirode Riserva Naturale Orientata Monte Cofano.

Zadnja stanica je bila Erice. Erice je mali gradić koji se nalazi na 750 mnm. Savjet ako idete preko zime do ovog grada je taj da se dobro obučete. Ja nisam išla spremna jer nisam znala da je na velikoj nadmorskoj visini i izdržala sam cijelih pola sata u šetnji gradom. Užasno je puhalo i temperatura je bila oko 8 stupnjeva. Vjerujem kako je preko ljeta ovdje prekrasno, ulice su prepune suvenirnica i dojam je kao da  ste se vratili u prošlost zbog kamenih zgrada, ulica. Ovdje je najbitnije vidjeti dvorac smješten na vrhu planine Castello di Venere, zatim se spustite do parka Giardini del Balio. Dalje možete opušteno hodati ulicama grada. Izdvojila bih crkvu Real Duomo di Erice sa vidikovcem odnosno tornjem odmah pokraj nje. Ovdje se naplaćuje ulaz 5 eura. Odmah na ulazu u grad imate pogled na Trapani i panele soli koje sam spominjala. Ako odete na drugu stranu grada do Quartiere Spangolo imati ćete još bolji pogled.

7. dan

Sedmi dan je bio određen za odlazak prema Agrigentu. No prije samog kretanja odlučili smo posjetiti Palazzina Chinese. Kineska palača koja se nalazi u parku La Favorita. Također za ljubitelje nogometa tu je i stadion Renzo Barbera, dom talijanskog Palermo FC.

 Nakon toga smo krenuli prema Agrigentu do kojega nam je trebalo dva sata. Usputna stanica nam je bila Corleone. Malo mjesto povezano s rođenjima mafijaša, izmišljenih i stvarnih. Ovdje možete posjetiti Villa Comunale di Corleone i CIDMA – Centro Internazionale di Documentazione sulla Mafia e del Movimento Antimafia (Mafija muzej). Mi se nismo ovdje previše zadržavali jer su bili radovi, a i opet smo došli u vrijeme kada restorani nisu radili pa smo nastavili dalje prema Agrigentu.

No, ovdje možete uklopiti još i Due Rocche vodopad i palaču u Ficuzzu koja se nalazi u parku prirode koja je dom za mnoge vrste životinja i biljaka.

Bili smo smješteni u Porto Empedocle samo iz razloga jer nije bilo dostupnih smještaja u Agrigentu za naš period, ili barem prihvatljivih smještaja. Ostatak dana smo iskoristili za šetnju gradom i kasniji ručak. Navečer smo se uputili prema Agrigentu da vidimo kako grad izgleda noću. Kako je bilo vrijeme božićnih praznika, ulice su bile pune ljudi.

8. dan

Prije podne smo iskoristili za posjet Valle dei Templi koja se smatra jednim od najvažnijih arheoloških nalazišta na Siciliji. Cijena ulaznice je 10 eura po osobi.

Ovdje smo proveli veći dio prije podneva, za lagani obilazak sa slikanjem i stajanjem potrebno je izdvojiti minimalno dva sata. Kompleks je velik i ima se stvarno puno toga za vidjeti. Poslije podne smo odlučili otići do Agrigenta na ručak i posjetiti Scale dei Turchi – stjenovita litica poznata po svojoj bjelkastoj boji. Bio je lijep i sunčan dan pa smo šetali uz plažu, a poslije smo sjeli u kafić koji je odmah pored na stijeni.

*Ako ste smješteni, kao mi, u Porto Empedocle, nema potrebe da ovdje dolazite s autom. Plaža se prostire od Porto Empedocle do Scale dei Turchi i prekrasno je za prošetati se i opustiti. Ovo naravno mi nismo znali, skužili smo tek naknadno.

*Ovdje još možete otići i do Capo Rosello plaže, smještene iza Scale dei Turchi. To je pješčana plaža, ne toliko poznata među turistima, ali je dolazak malo zeznut zbog loših puteva, a upravo iz tog razloga mi nismo htjeli riskirati sa svojim autom.  Slična tome je i Torre Salsa, divlja pješčana plaža u sklopu prirodnog rezervata, ali ostavit ću vam jedan post u kojem možete pročitati više: https://www.alongdustyroads.com/posts/torre-salsa-sicily-beach

Slično prethodnim mjestima tu je još i Punta Bianca Nature Reserve, prilažem link u kojem je sve objašnjeno do detalja: https://topsecretsicily.com/en/things-to-do-in-agrigento-and-surroundings/punta-bianca-a-coast-that-looks-like-snow/

Za doček nove godine smo se odlučili vratiti u Agrigento. Imali su organizirani doček s vatrometom na trgu. Trg je bio prepun policije i bolničara kao da nas je bilo 10 000, a ne 1000. No ovo im je bio prvi doček nakon kovida pa je to možda razlog. Ljudi su se počeli okupljati sat vremena prije ponoći.

9. dan

Nova godina je bila rezervirana za odlazak iz ovog kraja Sicilije te povratak u Cataniu, odakle i polijećemo i gdje također ostavljamo svoj auto. Putem smo stali samo u Enni, malom sicilijskom gradu. Ako se prošetate do Castello di Lombardia imat ćete odličan pogled koji seže čak do Etne.

Ovaj put smo bili smješteni malo dalje od centra, desetak minuta od glavne ulice. Dolaskom do smještaja smo tražili parking i nikako ga nismo mogli pronaći i kada smo ušli u Via Giovanni di Prima, ulica koja je bila malo dalje od našeg stana, je bila poluprazna i to nam je bilo čudno. Ulica nije izgledala potpuno sigurno, iako nije bila daleko od centra. Na sreću, odmah pokraj te ulice je bilo parkiralište sa zgradama koje su imale kamere pa smo na koncu tamo i parkirali. Ovo je bila prva situacija u cijelom našem putovanju gdje smo se osjećali malo nesigurno, ulica je bila prepuna nekih sumnjvih tipova i definitivno sljedeći put tamo ne bih rezervirala smještaj.

10. dan

Zadnji dan u Cataniji, ali i zadnji dan na Siciliji započeli smo vraćanjem auta u dogovoreno vrijeme na aerodrom. Vratili smo se, kako sam već i spomenula, ALI busom koji vozi od aerodroma do centra grada. Let nam je bio tek oko 20h pa smo ostatak dana proveli šetajući se, obilazeći dućane i tržnice na kojima možete kupiti sve suvenire, ako dosad niste kupili ništa. Kao i „markirane“ torbice, tenisice, majice, naočale i sl.

*Moram napomenuti da ako se nađete u situaciji da morate parkirati auto i tražite mjesto i ako slučajno do vas dođe neki dečko/muškarac i pokaže vam gdje da parkirate očekuje se da mu ostavite nešto novca. Mi to nismo znali pa smo se iznenadili kad nas je na autu dočekala bačena hrana na haubi. No, izuzev toga, imali smo samo pozitivna iskustva s Talijanima.

* Također informacija koju mi nismo znali je da uz svaki obrok plaćate i coperto koji po osobi iznosi od 2 do 4 eura, ovisno o lokaciji mjesta u kojem se nalazite.

* Njihove benzinske crpke funkcioniraju drugačije nego kod nas u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Oni imaju samoposlužne benzinske crpke, u koje kad dođete prvo stavite karticu u aparat koji vam rezervira 100 eura, izvadite karticu i nakon toga točite gorivo. Nakon točenja goriva, aparat vam automatski skida novce s kartice, nema potrebe za ponovnim stavljanjem kartice u aparat.

*Također treba napomenuti da aerodrom u Cataniji nema mjesto predviđeno za ostavljanje i čuvanje prtljage. Ako, kao i mi, morate izaći iz apartmana, a još imate cijeli dan za obilazak i hodanje, možete prtljagu ostaviti u Center Bike Catania, pokraj Via Etnea. Cijena je 3 eura po satu.

Zaključak:

Proveli smo 10 dana na ovom otoku, obišli smo puno toga, a opet puno toga i nismo. Iako svi kažu da je Sicilija prekrasna i da se ima puno toga za vidjeti, što je i istina, moj sveukupni dojam nije bilo preveliko oduševljenje. Možda iz razloga jer su nam svi pričali kako je Sicilija prekrasna pa smo imali previsoka očekivanja. Prekrasna je, odnosno najljepši su oni dijelovi izvan Palerma i Catanie, gdje je priroda prekrasna i gdje je više manje sve čisto. Iako sam znala da nas očekuje dosta smeća, ipak mi je to malo pokvarilo dojam. Također, u ovom dijelu Sicilije vozači su katastrofalni, barem po našem iskustvu. Svaki treći auto je bio slupan, ne poštuju prometna pravila i znakove. Poželjno bi bilo da imate malo više iskustva u vožnji jer je ovdje potrebna velika doza koncentracija i kod vozača, a i suvozača ( u ovom slučaju mene). No, svakako je vrijedna posjete barem jednom u životu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *