Hrvatska

Srednjovjekovni gradići Istre – Grožnjan i Motovun

Bilo da ste na ljetovanju ili ste se odlučili posvetiti unutrašnjosti Istre, definitivno nemojte propustiti ova dva mala šarmantna gradića s još ljepšim pogledima. Iako je Istra poznata ljetovališna destinacija, također je još bolja opcija u proljetnim i jesenskim mjesecima, kad nije toliko vruće, a vrijeme je dovoljno lijepo da možete uživati na terasama restorana ili kafića.

Zahvaljujući svojem studiranju u Puli, Istru sam prošla uzduž i poprijeko, ali dosta toga sam već i zaboravila, a i u ono vrijeme nisam bila toliko opterećena s fotografijama koje bi mi sad pomogle povratiti uspomene. Ako ste ovdje, nemojte propustiti ni mnogobrojne konobe i agroturizme koji će vam pripremiti finu domaću hranu. Ja sam oba grada posjetila više puta, a zadnji put je to bilo zajedno s posjetom Puli i Nacionalnom parku Brijuni, čiji blog možete pročitati ovdje.

Motovun

Najbolje sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda koja se razvila na vrhu strmog brežuljka. U starogradskoj jezgri Motovuna nalazi se čak 26 zaštićenih spomenika kulture, zbog čega se ovaj srednjovjekovni gradić nalazi na UNESCO listi. Mislim da ovaj grad možete posjetiti i bez nekog prevelikog planiranja, jer je izuzetno mali, a sve znamenitosti se nalaze skoro pa jedna do druge. Imate crkvu Sv. Stjepana, zvonik koji je visok 27m, a izgrađen je u 13. st. kao glavna kula i posmatračnica. Stari grad okružuju gradske zidine izgrađene u 11.st./12.st. , a na samom ulazu u grad vas očekuje Kula ili “Nova vrata” koja je povezana s komunalnom palačom. Također na ulazu u povijesni, stari, dio grada se nalazi i groblje s crkvom Sv. Margarete koji se još naziva i Gradiziol. Kad prođete “Nova vrata” imate i glavna vrata koja vode do citadele, najstarijeg dio grada. Tu je i crkva Sv. Antuna Padovanskog kao i crkva Sv. Ivana Krstitelja,

Osim povijesnih znamenitosti, ovdje također možete probati istarske delicije poput bijelog tartufa, maslinovog ulja, vino teran koje je meni ODLIČNO, šparoge i razni likeri. Motovun je prepoznatljiva vinska destinacija, a 2019. godine je osvojio drugo mjesto na izboru Europske mreže kulturnog turizma i partnera za najbolju europsku destinaciju održivog turizma. Gastronomija počiva na tradicionalnim istarskim receptima, a prepoznatljiva je po bijelom tartufu koji se nalazi u motovunskim šumama. Istarski pršut, istarska maneštra, različite vrste tjestenina (fuži, njoki, pljukanci) su sve rekla bih autohtona jela koja morate probati kad dođete ovdje.

Iako nemam puno slika jer mi nije bilo ni na pameti da ću jednom pisati blog, definitivno ako ste u unutrašnjosti Istre posjetite ovaj krasni gradić. Nisam napomenula da auto ostavljate dolje na parkingu i onda vas bus vozi gore, ili naravno možete se uputiti i pješke.

Grožnjan

Mali istarski gradić na samo 20ak minuta od Motovuna, smješten je na 228 mnv iznad rijeke Mirne, a toliko je šarmantan da ga ne smijete propustiti. Na samom ulazu vas dočekuje prekrasan pogled, a u ulicama se kriju kamene kuće i trgovine – pravi istarski štih. Preko ljeta se ovdje održavaju ljetne muzičke akademije, likovne, plesne i dramske radionice, u svakom slučaju pravo mjesto za sve umjetničke duše.

Što se tiče znamenitosti, ovdje isto možete doći bez plana i uživati u šetnji koja vas vodi kroz neke povijesne znamenitosti poput Župna crkva sv. Vida, Modesta i Krešencije, Kaštela, Gradskih vrata, Palača Spinotti-Morteani i sl. Što se tiče gastronomije, ostavljam vam link za neke restorane, a vi si izaberite jedan ovisno od toga što vam se jede.

Hum

Hum, često nazivan i najmanjim gradom na svijetu koji broji oko 30ak stanovnika, a legenda kaže da je nastao od preostalog kamenja kojima su divovi gradili gradove u srednjem vijeku. Nalazi se na brežuljku ponad izvora rijeke Mirne, usmjeren je turizmu i poljodjelstvu, a omiljeno je mjesto za posjetu turistima iz cijelog svijeta. Prekrasan mali gradić u koji kad uđete, kao da ste se vratili u prošlost. Mi smo se kartko zadržali ovdje, bilo nam je usput pa smo stali i prošetali. Uličice ukrašene kamenjem, slično kao u Grožnjanu bez puno turista. Uživanje na maksimalno 🙂

Kraju ovog putovanja smo odlučili dodati malo adrenalina pa smo se odlučili na zip line u Pazinu. Prije toga smo stali u konobi Bani, koju vam definitivno preporučujem! Sve info za zipline vam ostavljam ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *