Hrvatska

Nacionalni park Brijuni – raj pokraj Fažane

Legenda o Brijunima kaže: “Stvoritelj je namjeravao oblikovati dio Zemlje po uzoru na Raj. Tako je nastala Istra, poput vrta prekrivenog raskošnim drvećem i prostranim livadama, umivana dubokim plavim morem, pozivajući ljude na sretniji život. Ali ljubomorni vrag uništio je njegovo djelo razderavši vreću u kojoj je anđeo nosio neiskorišteno kamenje. Tisuće stijena razasutih po istarskoj zemlji čine je zemljom kontrasta, pitomom i grubom, plodnom i neplodnom, sunčanom i oblačnom. Opustjeli anđeli skupili su komadiće Raja preostale među razbacanim stijenama, zaštitili ih morskim valovima i stvorili Brijune”

Nacionalni park Brijuni nalaze se u hrvatskom dijelu sjevernog Jadranskog mora, a sastoje se od 2 otoka – Veliki i Mali Brijun i 12 otočića.

Najboli period posjete je travanj i svibanj pa kraj rujna i listopad. Preporučam da ga preskočite u ljetnim mjesecima jer su vrućine nesnosne. Do Brijuna dolazite iz malog mjesta pokraj Pule – Fažane. Ako ne dolazite u sezoni bez problema bi trebali naći parking u blizini centra. Trajekt polazi iz pristaništa, a ulaznice možete kupiti u njihovom uredu koje se nalazi malo dalje od pristaništa ili online. Također prilikom kupnje ulaznica, ako se želite voziti u njihovom busu odmah to naglasite, jer dolaskom na otok više ne možete nadoplaćivati tu opciju (barem je tako bilo kad smo mi bili). Link za kupnju ulaznica ostavljam ovdje. Na sljedecem linku ostavljam vrijeme dolaska i odlaska trajekte iz/prema Brijunima.

Mi smo se odlučili za opciju rentanja bicikla i skinuli smo si njihovu aplikaciju na mobitel koja vam govori o svakoj stanici sve info, ali preporučam da si prvo uzmete turu s vodičem i turističkim busem pa si onda rentate bicikl i vratite se sami na lokacije koje su vam se svidjele. Ako idete sami, odmah na info pultu zatražite mapu na kojoj su navedene sve lokacije pa ju samo pratite. Link o informacijama vezanim uz rezervaciju bicikla ostavljam ovdje , cijena u sezoni po satu je 7 eura, a van sezone 6eura. Da napomenem, na stranici piše da stvari vezane uz sportske aktivnosti se plaćaju isključivo karticama! Osim bicikla ovdje možete iznajmiti i električni skuter, cijena je 20 eura po satu ili električni auto po cijeni od 40 eura za dvije osobe u sezoni ili 28 eura van sezone (1.10.-31.05.), a za više informacija kao i uvijek, ostavljam link.

Sad kad smo riješili ove tehničke stvari malo nešto o povijesti Brijuna. Brijuni imaju bogatu povijest, a njihovim prvim stanovnicima smatraju se – dinosauri. Na otoku je do sada pronađeno nešto više od 200 otisaka stopala dinosaura, a prvi ljudski tragovi sežu do trećeg tisućljeća pr.Kr.

Najbitnije osobe ovdje za spomenuti su Paul Kuplewieser, Robert Koch i Josip Broz Tito. Paul Kuplewieser je bio austrijski industrijalist koji je kupio Brijune 1893. godine koji su u ono vrijeme bili zaraženi malarijom. Kad je Paul došao na Brijune nije bilo ničega, tek pokoja kuća, kamenje, par maslina i čempresa. Bogatu floru, drveće i vrtove koje vidimo danas su nastali zahvaljujući Alojzu Čufaru, čovjeku iz Labina koje je bio zadužen za pošumljavanje Brijuna, kao i čišćenje kamenoloma čiji je kamen poslije služio za izgradnju cesta.

Paul Kuplewieser je prilikom prvog posjeta i sam bio zaražen malarijom, iako to nije ni znao. Uz pomoć Roberta Kocha, koji je došao na poziv Paula Kuplewiesera na Brijune, koji je otkrio da su izvor zaraze na otoku komarci s raznobojnim krilima. Svoje mjere i zapažanja je prenio Alojzu koji je implementirao njegov sustav isušivanja močvara koji je naposljetku pridonio tome da je otok bio siguran za posjetitelje.

Zadnja osoba koju ću spomenuti je Josip Broz Tito. Njegov prvi posjet Brijunima je bio 1947. godine, a u prosjeku je provodio 4 mjeseca ovdje svake godine. Održao je 90 sastanaka u svojoj rezidenciji Bijela vila s predsjednicima, ministrima i dužnosnicima iz više od 100 zemalja. Kao ljubitelj životinja, prirode i poznavatelj povijesnih i kulturnih vrijednosti zalagao se je za zaštitu otoka, a zahvaljujući tome Brijuni su sačuvani do danas.

Iako ćete vjerojatno obići cijeli otok, donosim vam svojih najdražih par lokacija za koje mislim da ih ne bi trebali propustiti.

Prva na redu je posjeta Mediteranskom vrtu. U početku je to bio šumski rasadnik koji je bio korišten u svrhu obnove i sanacije šuma, a zatim su je postupno počelo uzgajati ukrasno drveće, trajnice i grmlje. Osnovna svrha ovog rasadnika je bila oplemenjivanje destinacije i stvaranje vrta koji se uklapa u ostale prirodne i povijesne značajke ovog parka.

Drugi na redu je Safari park koji se prostire na 9 hektara, a tamo vas dočekuje spoj istarske, južnoameričke, afričke i azijske faune. Odmah na ulazu vas dočekuje nojevi i paunovi, a posebno se ističu bijeli albino paunovi. S lijeve strane je ljama i južnoamerička deva. Tu su još i slonovi, zebre, indijske svete krave, magarci itd.

Moja treća lokacija na Brijunima bi bila ona vezana za dinosaure. Kao što sam već rekla na Brijunima su živjeli dinosauri prije otprilike 100 milijuna godina. Stoga, na otoku možete posjetiti paleontološke lokalitete na kojima su pronađeni otisci stopala dinosaura. četiri lokacije su dostupne posjetiteljima, a nalaze se na otoku Veliki brijun, Vanga, Galija i Vrsar.

Zadnja lokacija je Kastrum – smješten je u uvali Dobrika, a datira iz razdoblja Rimskog carstva. Prva vila u uvali je sagrađena u 1.st.pr.Kr., a nova vila je podignuta dijelom na mjestu prve vile. Sastojala se je od središnjeg dvorišta, uređajima za proizvodnju maslinovog ulja i stambenog prostora. U neposrednoj blizini sagrađena je i crkva Sv. Marije koja je služila za obrede stanovništva.

Tu je naravno i neizostavno drvo masline staro 1600 godina, a čak i nakon toliko godina rastu masline iz kojih se poslije proizvodi maslinovo ulje.

Osim jednodnevnog izleta, ovdje postoji i smještaj koji možete rezervirati. Imaju više hotela u ponudi, a također ovdje možete organizirati i svadbenu proslavu ako ste dubljeg novčanika 😀 Osim bicikliranja ovdje možete i roniti, igrati golf ili tenis, a također možete i posjetiti ostale otočiće, ostavljam link na njihovu službenu stranicu za više informacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *